- Organizace: Základní škola T. G. Masaryka, Pražská 168, 251 67 Pyšely
- Telefon: 725 836 530
- Email: ivapekna@centrum.cz
- Vedoucí školní jídelny: Iva Pěkná
- Vedoucí kuchařka: Barbora Hrušková
- Platnost: od 1.9.2020
Provoz:
- Provozní doba : 11:45 - 14:00 hodin
- Výdej do jídlonosičů : 11:15 -11:35 hodin
Výše stravného :
Ceny stravného pro jednotlivé kategorie se řídí vyhl. 107/2005 Sb. o školním stravování, platná od 8. 3. 2005, příloha č. 2.
Do věkových skupin jsou strávníci zařazováni na dobu školního roku, ve kterém dosahují věku podle bodů 1-4.
Kategorie :
Oběd :
-
7-10 let.....................33,-Kč
-
11-14 let...................35,-Kč
-
nad 15 let..................36,-Kč
-
zaměstnanci.............40,- Kč
- Každý žák základní školy má možnost stravovat se ve školní jídelně.
- Školní jídelna je v provozu v pracovní dny od 11:15 hod. do 14:00 hod. v doprovodu pedagogů.
- Začátek a konec výdeje je od 11:15 hod. do 14:00 hod.
- Přihlašování a odhlašování je vždy den předem telefonicky (sms) nebo ráno do 7:15.
- V případě nemoci je možné odhlásit obědy telefonicky během dne u vedoucí školní jídelny /oběd však bude odhlášen až pro následující den/.
- Stravné se hradí přvodem na účet školy. Termíny placení obědů jsou vždy do 10. dne daného měsíce. V poznámce pro příjemce musí být vždy uveden variabilní symbol a zpráva pro příjemce, kde se uvádí jméno strávníka. Přeplatky stravného jsou vyúčtovány na konci školního roku.
- Za neodhlášený a neodebraný oběd se neposkytuje věcná ani finanční náhrada.
- Svátky a prázdniny jsou automaticky odhlášeny.
Provoz ŠJ se řídí:
- Vyhláškou č.107/2005 Sb. O školním stravování ze dne 25. 2. 2005, FN /Metodikou spotřebního koše./
- Novým školským zákonem 561/2004, zákonem O ochraně veřejného zdraví 258/2000,
- Vyhláškou 137/2004 O hygienických požadavcích a zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologických závažných.
- Vyhláškou 490/2000 ze dne 15. 12. O rozsahu znalostí a dalších podmínkách k získání odborné způsobilosti v některých oborech ochrany veřejného zdraví.
- Nařízení ES - od 1. 1. 2006, 852/2004 O hygieně potravin, ES 178/2002.
- Rozsah poskytovaných služeb viz. Systém HACCP.
Základní vyhlášky a předpisy jsou k dispozici u vedoucí ŠJ.
Jídelníček je sestavován na základě zdravé výživy a dodržování spotřebního koše sledovaných potravin.
Podle § 4 odst. 9 vyhlášky 107/2005 Sb. O školním stravování:
- Strávník má ná rok na dotované stravné pouze v případě, že je přítomen ve školském zařízení nebo první den neplánované nepřítomnosti.
- Oběd si může vyzvednout do jídlonosiče. Další dny nemá nárok na dotované stravné a musí se odhlásit.
- Dítě se stravuje vždy, pokud je přítomno v době výdeje stravy.
- Do jídlonosičů se mohou obědy vydat pouze 1. den nemoci dítěte, ostatní dny se musí odhlásit.
- Při odběru do jídlonosiče musí být dodrženy předepsané hygienické zásady.
Zaměstnanci školy:
Podle vyhl. č. 84/2005 Sb. o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě § 3 odst. 4 v době nepřítomnosti /nemoc, školení/ musí být oběd odhlášen. Při porušení této vyhlášky bude zaměstnanci účtován oběd za plnou cenu tj. 28,- Kč.
V případě školení mohou zaměstnanci školy odebrat oběd pouze v případě, že neuplatňují nárok na stravné v cestovním příkaze.
Vlastní organizace provozu:
- Strávníci vstupují do jídelny slušně, zbytečně nemluví, ve frontě se nestrkají, zachovávají klid.
- Strávník si po vstupu do jídelny nalije polévku, po konzumaci odnese použité nádobí do okénka a dojde si pro hlavní jídlo.
- Po konzumaci odnese nádobí k umývárně nádobí, odloží příbor do připraveného koše. Po obědě je možnost se napít z připraveného termosu a skleniček.
- Žáci nesmí vynášet jídlo z jídelny.
- Při rozbití nebo rozlití nádobí požádá strávník personál kuchyně o úklidové prostředky a uklidí po sobě. Za mladší děti na požádání uklidí dohlížející zaměstnanec.
- Za čistotu stolů během výdeje obědů odpovídá personál kuchyně.
- Dohled v jídelně zajišťují zaměstnanci školy. Rozpis dohledů je vyvěšen ve školní jídelně.
- V jídelně je vyvěšen jídelní lístek na měsíc dopředu, zodpovídá vedoucí jídelny.
- Veškeré připomínky k provozu ŠJ je možné projednat s vedoucí ŠJ.
Tento vnitřní řád ŠJ při ZŠ je platný pro všechny strávníky.
Vnitřní řád byl projednán se zaměstnanci ŠJ, pedagogickou radou dne 22. 6. 2022 a ve školské radě dne 20.6. 2022.