ZŠ T. G. Masaryka
ZŠ T. G. Masaryka,Pyšely

Kroužek vaření

Pár receptů pro Vás......

Fotky jsou ve fotogalerii z kroužku

Lívanečky

  • livance2 vejce
  • 750 ml mléka
  • 1,5 balíčku prášku do pečiva
  • 3 PL cukr moučka
  • 450 g polohrubá mouka

Postup: Ušleháme žloutky s cukrem, potom přidáme mouku a mléko a kypřící prášek. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce vpravíme do těsta.

Smažíme na pánvi, kterou lehce potřeme olejem. Hotové lívanečky zdobíme tvarohem, marmeládou a šlehačkou.

Piškotová roláda

roladaNa jeden plech:

  • 6 vajec
  • 140 g  cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 300 g rybízové marmelády
  • na podávání: šlehačka

Postup: Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s cukrem, vmícháme mouku a tuhý sníh z bílků.

Těsto rozetřeme na vymaštěný a vysypaný plech (nebo plech vyložený pečicím papírem) a ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova.

Upečený ještě vlahý piškot vyklopíme na utěrku, potřeme marmeládou a stočíme.

Vychladlou roládu pocukrujeme, krájíme na šikmé řezy a podáváme s vyšlehanou šlehačkou.

Dukátové buchtičky s pravým francouzským šodó

  • dukátové buchtičky250 g hladké mouky
  • 125 ml polotučného mléka
  • 1 žloutek
  • 40 g cukru krystal
  • 50 g másla
  • 1/2 kostky droždí
  • špetku soli

Postup: Do mléka (musí být vlažné, ideálně pokojové teploty) přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a rozdrobíme do něj droždí. Promícháme a necháme ze směsi vzejít kvásek. Do druhé, větší mísy nasypeme zbytek mouky, přidáme špetku soli, žloutek, cukr a změklé máslo.

Tip: Pro lepší manipulaci si máslo můžeme pokrájet na menší kostičky. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto. Mísu pak přikryjeme utěrkou a necháme cca hodinu kynout. Poté malou lžičkou z bochníku těsta vykrajujeme kousky, které ručně tvarujeme do dukátových buchtiček. Ty pak sázíme do tukem vymazaného pekáče. Buchtičky pečeme na 180°C cca 20 minut.

Mramorová bábovka

  • babovka270 g hladké mouky
  • 2 g soli
  • 10 g kypřícího prášku
  • 170 g másla
  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 120 g mléka
  • vanilkový cukr
  • 120 g tmavá čoko
  • 120 g bílá čoko

Postup: Máslo, sůl, cukr vanilkový cukr vyšleháme do pěny. Pak pomalu přidáváme 4 vejce. Pak přidáme část mouky s kypřícím práškem, pak přilijeme mléko a pak dáme zbytek mouky. Přidáme do části čokoládu tmavou a do druhé bílou. Pečeme na 200°C asi 5 minut a pak snížíme na 180°C a pečeme 40 minut.

Langoše - 6 kusů

  • 42 g droždí
  • 1/2 lžičky cukru
  • 400 ml mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 500 g mouky

Postup: Zaděláme kvásek, smícháme všechny ingredience, necháme 40 - 60 minut vykynout. Těsto rozdělíme na 6 kousků, vytvarujeme placky a smažíme v oleji. Pak dáme osušit na papírovou utěrku a pomažeme kečupem s česnekem, případně můžeme dělat sladký s marmeládou.

Domácí rohlíky

  • 750 g hladké mouky
  • 15 g cukru
  • 10 g soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 30 g oleje
  • 400 g vlažné vody

Postup: Ve vodě rozmícháme sušené droždí - kvásek.  V míse promícháme všechny suché ingredience, přidáme kvásek a olej. Zaděláme těsto, nesmí se lepit. Vykynuté pak rozdělujeme na 100 g kousky a děláme kuličky, které necháme odpočinout. Pak kuličku rozválíme do tvaru trojúhelníku. stočíme rohlík. Necháme vykynout. Pak je postříkáme vodou, aby neosychaly a dáme do trouby - 230°C asi 15 minut.

Informace o kroužku S vařečkou v kuchyni ve školním roce 2021/2022

Do kroužku S vařečkou v kuchyni  se mohou přihlásit žáci ze všech ročníků naší školy. Základním předpokladem je zájem o dobré jídlo a způsob jeho přípravy. Tento kroužek je zaměřený na přípravu pokrmů moderní i tradiční kuchyně (české i  zahraniční).

Naučíme se připravovat jídelníček, správné stolování. Seznámíme se  a naučíme se přípravu teplých i studených pokrmů, úpravu salátů, pečení sladkých moučníků, pečení chleba a housek. Určitě se tady objeví i lidové zvyky a tradice – vánoční cukroví, perníčky, velikonoční beránek, mazanec, bramboráčky, palačinky, žemlovka, ale i italské tiramisu.

Kroužek S vařečkou v kuchyni bude pravidelně probíhat v pondělí  od 14:30 do16:00 hodin. 

Pro dojíždějící žáky – zájemce – je možná domluva ohledně spojů.

Scházet se budeme v prostorách kuchyňky.

Termín:

Pondělí:  4.10., 11.10., 18.10., 25.10., 1.11., 8.11., 15.11., 22.11., 29.11., 6.12., 13.12., 20.12.,

3.1. 2022, 10.1.,17.1., 24.1. , 31.1.

Finanční náklady jsou 80,- Kč za 90 minut čistého času + náklady na nákup materiálu- cca 700 Kč/ pololetí. Náklady budou vyúčtovány.

Počet setkání  pondělí: 17 x 80 + 700,- = 2060,- Kč / pololetí

Všechno, co si uvaříme a upečeme, si také sníme.

Alena Pikrtová

Kroužky

    Vyučovací hodiny:
   1. hod.    8.00 - 8.45 
   2. hod.    8.55 - 9.40 
   3. hod.    10.00 - 10.45 
   4. hod.    10.55 - 11.40 
   5. hod.    11.50 - 12.35 
   6. hod.    12.45 - 13.30 
   7. hod.    13.40 - 14.25 
   8. hod.    14.35 - 15.20 

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Pranostiky

Pranostika na akt. měsíc

Až přijde máj, vyženeme kozy v háj.

Pranostika na akt. den

Den svatého Filipa přinese buď požehnání nebo lopocení.